10 foto's gekleurd door Tom Marshall tonen de ware horror van de Holocaust

Eerder deze week hield de wereld Holocaust Memorial Day en markeerde het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Auschwitz. Daarvoor heeft een Britse foto-inkleuring, Tom Marshall genaamd, een selectie van foto's ingekleurd die werden gemaakt in de eerste maanden van 1945 toen de meerderheid van de bevolking hoorde van de verschrikkingen van de nazi-holocaust. 'Dit was het meest aangrijpende project waar ik ooit aan heb gewerkt', zegt de kunstenaar. “Ik geniet er meestal van om foto's in te kleuren, omdat het proces de onderwerpen geleidelijk tot leven brengt, wat een bevredigende ervaring is. Toch was het bij dit project verontrustend omdat de beelden zo schokkend zijn. '

De kunstenaar schuwt de verschrikkingen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden voorgedaan echter niet. Tom denkt dat deze foto's 'dienen als een sterke herinnering aan de onmenselijkheid van de mens tegenover de mens'. Van tijd tot tijd moest hij natuurlijk stoppen met werken aan de foto's, omdat ze emotioneel vaak te zwaar waren. 'Ik voelde me zieker toen de foto's tot leven kwamen', zegt Tom, 'maar ik denk dat het belangrijk was om mensen - vooral jongere generaties - eraan te herinneren dat dit is gebeurd en dat het niet zo ver terug is in de geschiedenis.'

Tom Marshall zegt dat het in de loop van de jaren belangrijk is om het verleden tot leven te brengen om verontrustende beelden als deze relevant te houden, zodat de geschiedenis zich niet herhaalt.

De Britse foto-inkleuring zegt dat het proces enorm verschilde van zijn andere werk, omdat zelfs details zoals de huidskleur anders waren. Op het moment dat de foto's werden gemaakt, “waren deze mensen op het punt van de dood op het moment van hun bevrijding, dus het schilderen van huidtinten was totaal anders. In kleur kun je de botten en de bleke, bloedeloze huid zien, en zelfs jonge mannen zien er ouder uit met grijzend haar en donkere vlekken rond hun ogen. '

Meer informatie: photogra-fix.com | Facebook | Instagram | twitter.com

Lees verder

Tom Marshall, een Britse foto-inkleuring, bracht de horror van de Holocaust in kleur

Kinderen in Auschwitz tijdens de bevrijding

Hierboven zijn de kinderen in Auschwitz afgebeeld. De foto is gemaakt in januari 1945 en het was een still uit de Sovjetfilm over de bevrijding van Auschwitz.

Recyclingprojekte mit Plastikflaschen

Uitgehongerde mannen in concentratiekamp Ebensee

De foto toont uitgehongerde gevangenen in een concentratiekamp in Ebensee, Oostenrijk.

Ebensee was een subkamp van het hoofdkamp ‘Mauthausen’ ​​in de buurt van de stad met dezelfde naam. Het kamp werd naar verluidt gebruikt voor het uitvoeren van 'wetenschappelijke' experimenten. Kamp Ebensee werd bevrijd door de 80ste divisie van het Amerikaanse leger.

Istvan Reiner

De 4-jarige Istvan Reiner glimlacht om een ​​portret kort voordat hij wordt vermoord in het concentratiekamp Auschwitz.

Twee mannen bij Lager Nordhausen

De foto toont twee bevrijde gevangenen van Lager Nordhausen, een concentratiekamp van de Gestapo. Het kamp had ergens tussen de 3.000 en 4.000 gevangenen. De mensen daar werden uitgehongerd, geslagen en gemarteld.

Een 18-jarig Russisch meisje

Een afbeelding van een 18-jarig Russisch meisje wiens foto werd genomen tijdens de bevrijding van concentratiekamp Dachau in 1945. Dachau was het eerste van de Duitse concentratiekampen zoals het werd geopend in 1933.

Meer dan 200.000 mensen werden tussen 1933 en 1945 vastgehouden en er werden 31.591 doden verklaard, de meesten door ziekte, ondervoeding en zelfmoord. In tegenstelling tot Auschwitz was Dachau niet expliciet een vernietigingskamp, ​​maar de omstandigheden waren zo verschrikkelijk dat wekelijks honderden mensen stierven.

lustige abholschilder vom flughafen

Een gevangene in concentratiekamp Ebensee in Oostenrijk

'Deze man ziet eruit als een levend skelet', zegt Tom Marshall. De man hierboven was een van de vele gevangenen van het concentratiekamp Ebensee in Oostenrijk.

Het gevangenkamp Bergen-Belsen wordt in brand gestoken

'Mijn overgrootvader, Charles Martin King Parsons, nam deze foto als aalmoezenier bij het Britse leger en hij ging in april 1945 het gevangeniskamp Bergen-Belsen binnen', zegt de kunstenaar.

'Het kamp was vol tyfus en nadat de grote houten hutten waren vrijgemaakt van de overlevende gevangenen, werden ze in mei 1945 platgebrand.'

Beide foto's zijn gemaakt door de overgrootvader van Tom Marshall

'Zoals veel mensen die getroffen zijn door de verschrikkingen die ze tijdens de oorlog hebben gezien, heeft mijn overgrootvader nooit echt gesproken over zijn ervaringen in Bergen-Belsen', zegt de kunstenaar, 'en deze foto's laten zien waarom.'

Tom vertelt dat zijn overgrootvader ook een serie foto's heeft gemaakt van de massagraven rond Belsen. Tom wilde ze echter niet inkleuren omdat 'het niet het juiste voelde om te doen'. U kunt de foto's vinden hier .

Geslagen vrouw in het gevangenkamp Bergen-Belsen

Hierboven is een van de slachtoffers van Bergen-Belsen afgebeeld. Het gezicht van de vrouw draagt ​​de littekens van een verschrikkelijke pak slaag door de SS-bewakers.

Overlevende van de Holocaust

'Het is moeilijk om enige hoop te vinden bij het bekijken van de gruwelen van deze foto's, maar ik wilde deze ook opnemen omdat er overlevenden van de Holocaust waren, van wie er velen nog steeds in leven zijn', zegt Tom.

Op de foto hierboven is een jonge Joodse vluchteling te zien die werd gered uit een concentratiekamp. De jonge jongen rust in 1945 in een ziekenhuisbed in Malmö, Zweden.

Schwarzer Sarg in Ägypten gefunden