Cheatsheet voor elke beginnende fotograaf

Professionele fotografie is moeilijk, daar bestaat geen twijfel over. Maar dit spiekbriefje helpt degenen die voor het eerst hun tenen in professionele wateren dompelen.

Professionele fotografie is moeilijk, daar bestaat geen twijfel over. Maar dit spiekbriefje helpt degenen die voor het eerst hun tenen in professionele wateren dompelen. Gemaakt door Daniel Peter van Fotoblog Hamburg, verklaart het de verschillen tussen bepaalde diafragma's, sluitertijden en ISO's. De grafiek gaat niet in detail over geavanceerde technieken van fotografie of compositie, maar het is een snelle en gemakkelijke start van een mooie relatie met je camera.

Het diafragma in fotografie bepaalt de breedte van het gat dat, nou ja, het diafragma maakt. Het bepaalt hoeveel licht er doorkomt en de kegelhoek van de stralenbundel die het beeldvlak raakt. Een smalle betekent een scherper beeld omdat de stralenbundel meer geconcentreerd is. Een bredere zou betekenen dat de foto alleen scherp zou zijn rond het focuspunt.ISO is een systeem om de filmgevoeligheid te meten, oftewel hoeveel licht een film nodig heeft om een ​​afbeelding te ontwikkelen. Ongevoelige film vereist meer licht en wordt daarom als traag beschouwd. Gevoelige film wordt snel genoemd, maar er is een keerzijde: snelle films hebben meestal een hogere filmkorrel. ISO wordt ook gebruikt in digitale camera's, ook al is de echte term de blootstellingsindex (EI).

Sluitertijd… nou ja, dat bepaalt hoe lang de camerasluiter open blijft en dus hoeveel licht de film of beeldsensor bereikt. Dit is een belangrijke overweging bij het fotograferen van beweging: hoge snelheden elimineren bewegingsonscherpte, terwijl langzamere meer toevoegen.

Download de tabel van Peters hier .

Meer informatie: hamburger-fotospots.de | Facebook | Twitter (u / t: vervelingpanda )

Lees verder

fotografie-sluitertijd-diafragma-iso-cheat-sheet-chart-fotoblog-hamburg-daniel-peters-1