De galerijachtige metrostations van Moskou gefotografeerd terwijl ze helemaal leeg waren

De resultaten zijn gewoonweg verbluffend, en dat is ook te danken aan de architecten en een beetje verrassend ook aan Stalin. De stations van Moskou lijken qua stijl op de paleizen van het pre-Sovjet Russische rijk, maar toen de metro in 1935 werd geopend, dienden de ontwerpen als communistische propaganda. Ze maakten deel uit van het plan om een ​​socialistisch moederland op te bouwen, dus gaf Stalin architecten de opdracht om het concept 'svet' (licht) en 'sveltloe budushchee' (een mooie toekomst) in hun werk te belichamen.

Iets meer dan een jaar geleden kreeg de Canadese fotograaf David Burdeny een buitengewone kans (voor zover hij weet was hij de enige professionele fotograaf die dat mocht) om twee weken in de metro van Moskou door te brengen en de state-of-the-art vast te leggen stations zonder mensen om hem lastig te vallen.

De resultaten zijn gewoonweg verbluffend, en dat is ook te danken aan de architecten en een beetje verrassend ook aan Stalin. De stations van Moskou lijken qua stijl op de paleizen van het pre-Sovjet Russische rijk, maar toen de metro in 1935 werd geopend, dienden de ontwerpen als communistische propaganda. Ze maakten deel uit van het plan om een ​​socialistisch moederland op te bouwen, dus gaf Stalin de architecten opdracht het concept van ‘svet’ (licht) en ‘sveltloe budushchee’ (een mooie toekomst) in hun werk te belichamen.Tijdens de Koude Oorlog maakte de metro van Moskou een andere transformatie door toen delen ervan werden gebouwd om als schuilplaatsen te dienen in geval van een nucleaire oorlog. Er werd een nieuwe lijn gegraven onder de bestaande en er gaan ook geruchten over een andere geheime lijn, met de codenaam 'D-6', die nog dieper gaat en het Kremlin verbindt met de andere objecten van politieke betekenis.

Nu, meer dan 80 jaar oud, is de metro van Moskou nog steeds een lust voor het oog. Het is een van de drukste metrosystemen ter wereld, met dagelijks tot wel 9 miljoen pendelaars verspreid over 200 metrostations. En voor degenen die het zelf niet kunnen ervaren, hier brengen we je het op een na beste.

Meer informatie: david last (u / t: hyperallergisch )

Lees verder

Station Kiyevsskaya

Metrostation Avtovo (deze bevindt zich in Sint-Petersburg, Rusland)

Station Elektrozavodskaya

Metrostation Taganskaya

Metrostation Komsomolskaya

Metrostation Sokol

Belorusskaya Station

Mayakovskaya Statio

Metrostation Aeroport

Metrostation Novoslobodskaya

Metrostation Arbatskaya

Station Kropotkinskaya

Metrostation Novoslobodskaya

Fotos muss man zweimal anschauen, um sie zu verstehen

Prospekt Mira Station

Het is niet de eerste keer dat David Burdeny heeft verbaasde ons met zijn geweldige foto's .